Loranga, Masarin & Dartanjang – 2015

Manus: Therese Söderberg och Bobo Lundén, efter Barbro Lindgrens böcker

Premiär på Lillholmen, Pargas 24.6.2015

Barbro Lindgrens älskade barnböcker handlar om en minst sagt udda familj. Det är Pappa Loranga som inte vill jobba utan mycket hellre vill vara hemma och leka med sitt barn Masarin, som har stora röda öron och älskar glass med kaviar, och så farfar Dartanjang som verkar vara olika personer varje gång man ser honom. Och så finns det arga gubbar från Pargas stad, en korvgubbe, en tjuv som heter Gustav, lite poliser, några ugglor … och tusen tigrar förstås …

PRESSKLIPP:

”Mitt i prick för Loranga. … Lillholmen är som hittad som spelplats. … Och så öppnas väggarna mot gårdsplanen och man har vedboden där Dartanjang huserar och ladan där tigrarna håller till i blickfånget. Det är helt suveränt uttänkt, fullt av proffsigt infångande infall. Regin av Bobo Lundén, och scenografin, av Maria Lundén i samarbete med regissören, närmar sig lekens själva kärna: att skapa och relatera. … Anders Helenius gör Loranga nästan otäckt bra. Berättandet kräver fullt ös från sekund ett, och han är kapabel att leverera det. Han är ett med sitt hem, som han aldrig lämnar, och sin randiga badrock och teluvan på skallen. Den övriga castingen är också prima. … Frida Lassus som Masarin är fullt kapabel att hålla samma tempo, och fylla rollen med den energi hon besitter. Dartanjang då, hypokondrikern som tycks ha ett oändligt antal personer inom sig? Om han inte gjordes av Riddo Ridberg skulle man bli besviken. … Helt på knä blir man också för girafforkestern som består av Mecki, Milla och Putte Ruokolahti. … Som ett motdrag till den galna berättelsens centrifugalkraft finns ett gäng som uttryckligen är vänner av ordning. Arga Gubben-funktionen har påpassligt blivit ett gäng kostymklädda tjänstemän med uttalad anknytning till Pargas. … Magnus Sundman är självskriven som ledare för arga Gubben-kollektivet. … Författaren, förkroppsligad av R-L Ehrnström, har också synts på scenen. … Den som är alert ser henne sitta och skriva ner de fantasier som inkarnerar sig inför hennes ögon – en vacker scen, stormens öga.”
ÅBO UNDERRÄTTELSER/A-C. Snickars, 26.6.2015
Hela recensionen här

”Luovuuden ja leikin ylistys. … Esityksessä tarinan absurdit tapahtumat, todellisuus ja metateatterillinen leikittely kehkeytyvät kiehtovaksi kaaokseksi. Katsojasta tuntuu, että näyttämöllä voi tapahtua mitä vain. … Katsojalla on kumminkin kaiken aikaa turvallinen olo, koska kaaos vaikuttaa tarkoin harkitulta ja esiintyjät kannattelevat sitä varmoin ottein. … Koko ensemble tekee tarkkaa ja energistä työtä. Stand-up-koomikkona tunnettu Anders Helenius on oiva valinta Lorangaksi. Heleniuksen ilmeikäs hulluttelu on uskottavaa ja vaivattoman oloista. Lapsenkasvoinen Frida Lassus puolestaan sopii mainiosti topakan Masarinin rooliin. Riddo Ridbergin Dartanjang hauskuuttaa yleisöä erityisesti ilmestyessään näyttämölle milloin missäkin yllättävässä roolissa putkimiehenä, intiaanipäällikkönä tai vaikkapa päällyshousuttomana pääministerinä. Magnus Sundman löytää tärkeilevästä virkamieshahmostaan hienosti erilaisia sävyjä. Myös Sam Sihvonen Gustav-varkaan roolissa tekee hupaisan hahmon. Erityisesti mieleen jää melodramaattinen papukaija-episodi. … Runsas ja värikäs lavastus levittäytyy laveasti paviljongista pihamaalle. … Perheen kotia kuvaavassa tilassa on kaikenlaista kotoista tarpeistoa, keinuja, vesisuihkuja ja köysirata. Retrohenkinen visuaalinen ilme vie ajatukset 1970-luvulle, mutta hupsut anakronismit, kuten selfien ottaminen lankapuhelimella horjuttavat humoristisesti ajankuvaa. … Jälleen kerran Teaterboulagessa on luotu omaperäinen esityskokonaisuus, joka on sekä viihdyttävä että taiteellisesti kiinnostava. Hulluttelevalla huumorilla kyllästetty kokonaisuus puhuttelee aidosti kaikenikäisiä.”
TURUN SANOMAT/A. Karhu, 26.6.2015
Hela recensionen här

“Barbro Lindgrens älskade klassiker har fått sig en rejäl nytolkning av regissören Bobo Lundén. Den lokala vuxenpubliken får t.ex. gotta sig åt att staden med dess byråkrati får sig många slängar av sleven. Också i övrigt har den rikssvenska berättelsen anpassats till finländska förhållanden. … Som så ofta förr visar Teaterboulage klorna ifråga om det musikaliska och låter fantasin flöda. … Det blir en oändlig räcka tokroliga infall, den barnsligheten blomstrar och möjliggör precis vilka absurditeter som helst. … Skådisarna imponerar. Riddo Ridberg får igen en gång visa upp hela sin komikertalang. När han föreställer skruttiga farfar Dartanjang och ett otal andra figurer klaffar allt: obetalbar mimik, rörelser och vansinniga utstyrslar. Likaså proffsige Anders Helenius som det stora barnet Loranga, pigga och slagfärdiga Frida Lassus som dottern Masarin och den härligt karrikerade Arga gubben (i kommunens tjänst!) Magnus Sundman gör fint ifrån sig. Liksom de övriga på scenen. … Lillholmens paviljong med omgivning får nog publiken att gapa redan vid ankomsten! Här har det inte sparats på fantasi och tokroligheter, inte att förglömma de överraskande effekterna, som säkert har krävt mycket tekniskt kunnande och exakt timing under själva föreställningen. Det ligger enormt mycket noggrant arbete bakom den skenbart improviserade föreställningen. … Dräkt och rekvisita är som plockade från sjabbiga lopptorg och ostädade klädskrubbar. Allt understryker det galna och lekfulla. T.o.m. publikläktaren har utökats med mjuka soffor att vräka sig i.”
ANNONSBLADET/I. Sandman, 2.7.2015

“Pjäsen var precis så fartfylld, helgalen och publikfriande som man kunde vänta sig på basen av förhandstitten. Det kanske mest finurliga sitter i de små, men naggande goda detaljerna som man inte nödvändigtvis ens märker vid första anblick. Att man har svårt att hålla sig för skratt då girafforkestern drar igång sin “korv, korv, korv” eller dra på smilbanden då det alldeles fantastiska schlager-potpurrit drar igång är faktum.”
PARGAS KUNGÖRELSER/M. Heinrichs, 2.7.2015

“När något kallas en pjäs för hela familjen är det lätt att misstänka att det rör sig om något harmlöst, lättuggat och oprovokativt. När det i stället visar sig vara två timmar av skrattframkallande intelligent galenskap är det bara att gratulera Teaterboulage i Pargas till en fantastisk kulturgärning. … Scenografin är detaljerad som en bilderbok, hela den gamla danspaviljongen har förvandlats till Oskar-Fredriksborg där pappa Loranga, barnet Masarin och farfar Dartanjang bor i ett myller av serietidningar, kanelbullar, bollhavsbollar och popmusik. Snarare än en traditionell teaterpjäs har regissören Bobo Lundén, som tillsammans med Maria Lundén även står för scenografi och rekvisita, skapat en interaktiv helhetsupplevelse där gränsen mellan fantasi och verklighet effektivt suddas ut. Någon övergripande handlingsbåge finns egentligen inte, utan vi följer den ovanliga familjens vardag där den ena leken avlöser den andra. … Med jämna mellanrum rusar Arga Gubben från Pargas stad in med sitt entourage av kommunala tjänstemän som klagar på allt från ugglor i postlådan till att det slösas med Pargasvatten. Således flätas revyaktiga och politiska inslag in på ett otvunget sätt, utan att för den skull flytta fokus från barnen – pjäsen tilltalar skickligt hela publiken samtidigt. … Mest imponerande på scen är giraffen Mecki Ruokalahti, som står för många av pjäsens ljudeffekter och bokstavligen finns överallt samtidigt. Lassus gör en strålande roll som naturbarnet Masarin. … Visst finns en mörkare underton att ana – Lorangas arbetslöshet, Dartanjangs eventuella demens, tigrarna och vad de kan tänkas symbolisera – men pjäsen väljer att frossa i potentialer i stället för diagnoser. Trotsigt naivt slutar den med schlagerorden “kärleken, kärleken finns alltid i närheten av dig och dig och dig” och i all sin töntighet är det precis det som akut behöver sägas just nu.”
HBL/Y. Vikström, 10.7.2015
Hela recensionen här

 

NÅGRA PUBLIKKOMMENTARER (från Facebook):

Feelgood, sprakande, helgalen pjäs för ALLA åldrar! Bästaste Teaterboulage: Tack,
önskar vi på första parkett i den bekvämaste soffan vi nånsin suttit i på en sommarpjäs.
Ihanaa, kiitos/tack, hurjaa menoa.
Sommarteater i Pargas Lillholmen. Härrigyyd! I love You Teaterboulage!! Tänne kaikenikäiset- superleikkipaikka on olemassa oikeesti!
L,M&D-gänget NI VAR FÖR BRA! 1000 TACK, kommer inte ihåg när jag senast skulle ha skrattat så här mycket. Mina två barnbarn satt som fastklistrade och följde med från början till slut och tyckte om allt dom såg och inte såg, kommenterade och levde sig in I pjäsen.

Kommer just från Lillhomen och Teaterboulages uppvisning och vilket härligt gäng som sprider så mycke glädje! Ni är helt underbara. Tusen tack för i eftermiddagens föreställning!!!
Ni var urbra! Min sexåring tyckte den där gamla gubben utan hår som bytte kläder hela tiden var rolig.
Alla med barnasinne kvar ska gå och se den och den som inte har kvar kan ju få det tillbaks!
Tack hela gänget för glada skratt och den finurliga kontakten med publiken!

Tack för en härligt underhållande kväll i lekens tecken! Tankeställare för föräldrar som tappat barnasinnet!
Det var ett färgsprakande och galet nöje!
Har man läst böckerna är det här den bästa sommarpjäsen ever! Har man inte läst, är den ändå bra!
Aivan huippu! Poskissa ja mahassa tuntuu vieläkin, kun nauroin niin paljon.
Ni var fantastiska!
Håller med! Jätterolig och bra tempo! Alla var bra och Dartanjang överträffade sin rollfigur!
En helt crazy pjäs med super rollfördelning och så har de fått in lokala grejer också. Gå och se den och få er ett gott skratt!
Jag har skrattat så mycket att jag är helt matt. Ett helt galet suveränt framförande av Loranga, Masarin & Dartanjang ikväll! Tack Teaterboulage!

Vet ni att det lönar sig att se Loranga, Masarin och Dartanjang! Alldeles underbar! Hela tiden fick man skratta!
Suveränt! Ni är helt otroliga, också den här gången! Fantastisk scenografi, fantastiska skådisar. Höga förväntningar infriades med råge. Vilket tempo!
Med barnasinnet i behåll, man lever sej in i varje roll, vilka rollprestationer och heltokiga situationer!
Tusen tack för helgalen, kul och skön sommarteater!
Helt fantastiskt suverän!!! På väg hem och ont i varje skrattmuskel!
Galet rolig sommarteater i Pargas.
Tack till er alla, ni var helgalna och jätteduktiga!

Lillholmen
Regi, scenografi, rekvisita –
Bobo Lundén

Dräkter, scenografi, rekvisita –
Maria Lundén

Byggare –
Stefan Drugg, Pålle Reuter, Janne Lindgård, Bobo Lundén, Jonny Randström

Målare, dekoratörer –
Maria och Bobo Lundén, Carina Hagman, Marika Lindqvist med barn, Fanny och Frida Lassus, Emma Lindgård, Ida Ridberg, Sofie Nordström, m.fl.

Kuddsömmerskor –
Skini Lindgård, Marika Laaksonen, Rosemarie Wiik

Ljusriggning och -design –
Tony Nurmi

Ljus- och ljudtekniker –
Mecki, Milla, Putte Ruokolahti

Grafisk design –
Sam Sihvonen

Foton –
Henrik Zoom

Koreografi –
Frida Lassus

Mask och frisyr –
Emilia Lindström

Spelplats-allt-i-allo –
Janne Lindgård

Repetitions-stand in –
Jelka Björkqvist

Regiassistent, mm –
Mecki Ruokolahti

Produktionsansvariga –
Ida Ridberg, Riddo Ridberg

Musik –
Petra Lundberg-Bouquelon, Mecki, Milla, Putte Ruokolahti, Bobo Lundén
Loranga –
Anders Helenius

Masarin –
Frida Lassus

Dartanjang –
Riddo Ridberg

Tjuven Gustav –
Sam Sihvonen

Knackkorvsgubben –
Stefan Lind

Arga Gubben –
Magnus Sundman

Tjänstemän –
Yngve Sjöblom, Carita Henriksson, Emma Lindgård

Barbro –
Ritva-Leena Ehrnström

Girafforkestern –
Mecki Ruokolahti (sång, div. instrument), Milla Ruokolahti (sång, div. instrument), Putte Ruokolahti (sång, div. instrument)

Arvingarna – 2023

En nyskriven dramakomedi om så kallad syskonkärlek Manus: Daniela Franzell Urpremiär i PIUG kultursal i Pargas 27.10.2023 Dramakomedin handlar om den nyblivna änkan Gunhild som

Läs mer »

Ingen fjäril, precis – 2023

Originaltitel: Liian paksu perhoseksi Text: Sisko Istanmäki Dramatisering: Miika Muranen Översättning: Eivor Skini Lindgård Svensk urpremiär 30.6.2023 på Lillholmen Ingen fjäril, precis är en berättelse

Läs mer »

Ein rikit liitn revy – 2022

Ein rikit liitn revy, Teaterboulage 2022 Premiär 2.11.2022 i PIUG kultursal Texter: Daniela Franzell, Skini Lindgård, Anders Helenius, Andreas von Bergmann + några av Samuel

Läs mer »

Roger & Julia – 2022

”Nånting gammalt, nånting nytt, mycket lånat, hälften bytt” – en komedi av Samuel Karlsson fritt efter William Shakespeare Premiär 30.6.2022 på Pargas Hembygdsmuseum Roger och

Läs mer »

RiddoShow – 2022

– en musikspäckad show för mogen ungdom Premiär 25.3.2022 i PIUG kultursal Mångsysslaren Riddo Ridberg har stått på scenen i olika musik- och teatersammanhang i

Läs mer »

Roger & Julia – 2021

– en tragedi komedi av William Shakespeare Samuel Karlsson Roger och Julia tar avstamp i William Shakespeare hjärtskärande tragedi, men i händerna på Teaterboulages teatersällskap omformas den högtravande tragedin

Läs mer »