SYSTRARNA SNÖVIT

av Liisamaija Laaksonen i översättning av Lars Huldén
Lätt bearbetad/anpassad för Teaterboulage
av Eivor Lindgård och Jani Lastuniemi
Originaltitel: Lumikit

Premiär 8.2.2011 i PIUG Kultursal

Ett berörande drama om sju kvinnoöden på avdelning 4. Liv och död har en stark närvaro i pjäsen. Kärlek, barn, relationer, nedtystade känslor och minnen behandlas under ett dygn på den gynekologiska avdelningen.

snovit1

Pressklipp

”Uppsättningen är ett förnämligt prov på Lastuniemis kapacitet som regissör. Ramarna och lösningarna fungerar klanderfritt, medan en välvald musik skapar stämning och tillsammans med ljuset används för att markera tidens gång. Men framförallt handlar det om utmärkt personregi och bra känsla för detaljernas roll för helheten. I det ingår inte minst ett lugn på scenen, där samtalet för det mesta rullar fram i verklighets-härmande takt och skådespelarna låter också tystnaden tala – någonting som inte ens proffs alltid klarar av.Den som imponerar nästan mest på mig är den som tar minst rum, nämligen Carina Hagman. På ett mycket övertygande sätt gestaltar hon med sin röst och sina rörelser kombinationen av trötthet och smärta, resignation och livsgnista. … Systrarna Snövit är en berörande och sevärd uppsättning, chosefri och stark. Den är också ett välkommet inslag i Teaterboulages repertoar, en markering av att en amatörteater inte enbart behöver gå in för att roa, utan kan bredda spektret och pröva vingarna också på andra sätt.”
ÅU/B. Rönnholm, 10.2.1011

”Regissören Lastuniemi har skapat en sal med tätt placerade sängar, kvinnorna ligger som på en bricka. PIUG-salens generösa salong har krympts ned till en gradäng som drar mindre än hundra personer. Kontakten blir intensiv. … Castingen blir ett precisionsarbete. Och bland Teaterboulages aktörer, amatörer som i många fall är så erfarna att de lämnat sin kategori bakom sig, har Lindgård, Franck och Helenius stigit fram som den pratsamma trion på Avdelning 4…. Siw Karlssons medelålders Irja kommer in sist, närmast förvånad över komplikationerna som drabbat henne. Man minns hennes händer, hur de for över täcket.”
HBL/A-C. Snickars, 10.2.2011

”Snövit går hem. Uppskattad premiär i tisdags, alla föreställningar är slutsålda. … Systrarna” möttes av många skratt, någon tår, varma applåder och en nöjd publik.”
PK, 10.2.2011


Produktion

Regi och visualisering –
Jani Lastuniemi

Ljusdesign –
Tony Nurmi, Jani Lastuniemi

Ljus- och ljudtekniker –
Jani Lastuniemi

Maskeringsinstruktör –
Sofie Nordström

Foton –
Jani Lastuniemi

Grafisk design –
Samuel Karlsson

Producent –
Riddo Ridberg

På scen

Nina Back, sjuksköterska –
Maria Carla/Alexandra Granberg

Kerstin Ekström –
Anna Franck

Karin Byman –
Carina Hagman

Gretel Lindholm –
Inger Helenius

Eva Påhls –
Kati Karlsson

Irja Häggblom –
Siw Karlsson

Dorrit Birgitta Jortikka –
Eivor Lindgård