LUSTANS OCH LÖGNENS GRÄND

av Ludvig Holberg
Originaltitel: Henrik och Pernilla

Premiär 22.6.1999 på Hembygdsmuseibacken i Pargas

Två par. Två lögner. Stora pengar. Köttets lustar. Äkta kärlek. Komedin utspelar sig ute på gatan i en småstad på 1700-talet. Allt sker den dag då Leander och Leonora skall ingå äktenskap. Henrik och Pernilla har samma planer. Men vem gifter sig med vem egentligen?

lustan-daniela

Pressklipp

”Daniela Franzell (Parkarbetaren) är ett fynd i den rollen. … Ibland är han (Riddo Ridberg) alldeles osannolik, och när han mot slutet klämmer av ett ”skit heller” med äkta pargasiskt uttal, då skrattar publiken – än en gång – riktigt gott. …Hennes (Johanna Sjöholm) rollprestation är däremot helgjuten, och hennes utspel innehåller något av återseende. Hon deltog i fjolårets bruksspelssatsning  och också då i närheten av Jessica Lindman, som nu spelar adelsfröken med näsan lagom högt i vädret. … Regissören Henrik Grönroos är en man med sinnesnärvaro, inte bara för att han hittat på ramhistorien, utan även för att han förmått avstå från den bunt nyskrivna sånger som andra sommarteatrar ser som obligatorium. Det är vilsamt. … Även hästen, glänsande vackra Pähkinä, tycktes stampa på rätt ställe. Det är äkta komedi; intrigmässigt nästan förutsägbart – men med oväntad knorr.”
ÅU/A-C Snickars, 24.6.1999

”Sevärd sommarpjäs på museibacken. … Daniel Kavander står för pjäsens fartfyllda kullerbyttor då han kommer ihop sig med Henrik. … För tekniken med bra ljudförstärkning står Tony Nurmi.”
PK/L. Lehtonen 1.7.1999
Produktion

Regi och bearbetning –
Henrik Grönroos

Dräkter –
Maggo Åberg

Ljud –
Tony Nurmi

Hästsköterska –
Jenny Eskills

Grafiker –
Monica Amberla

Produktionsansvarig –
Riddo Ridberg


På scen

Leander –
Janne Eskills

Leonora –
Jessica Lindman

Pernilla, Leonoras kammarpiga –
Johanna Sjöholm

Henrik, Leanders betjänt –
Riddo Ridberg

Arvid, Leanders dräng –
Daniel Kavander

Malena, en gammal kvinna –
Fia Isaksson

Jeronimus, Leonoras far –
Gustav Sundström

Ferdinand, Jeronimus vän –
Oskar Skaag

Notarien –
Runar Ridberg

Parkarbetaren –
Daniela Franzell

Häst –
Pähkinä