Medlemsbrev oktober 2021

Kära Teatervänner,                               

Först vill vi tacka alla som har hjälpt oss att på olika sätt genomleva corona pandemin. Vi har fått uppmuntrande samtal och meddelanden och glada tillrop. Sommarpjäsen Roger & Julia på Hembygdsmuseibacken i Pargas blev en succé. Långa applåder och befriande skrattsalvor ljöd över nejden. Det var uppenbart att både ensemblen på scenen och publiken på de smala bänkarna njöt lika mycket av att äntligen få träffas och umgås!

Hösten 2021 erbjuder Teaterboulage 3 olika program:

* Pargas jazzcafé AXO är spelplatsen för en improvisationskväll onsdagen den 10 november kl. 19.00. Riddo har samlat omkring sig ett taggat gäng improvisatörer, så man kan räkna med glada skratt. Biljetter à 15 € (inkl.avg) via Netticket. Begränsat antal platser.

* Vi planerar en pjäsläsning hos Matmalmen@eva fredagen den 3 december kl. 19. Kvällen är gratis för alla intresserade. Vi läser delar ur den pjäs som vi sätter upp sommaren 2023. Dessutom vill vi hitta pjäser/monologer som tangerar ämnet mat eller föda, eftersom vi är hos Eva. Kolla Teaterboulages Facebook- och webbsida.

* Från Åbo Svenska Teater har vi fått ett specialerbjudande till dig som är Teaterboulages medlem + avec. Specialerbjudandet är ett samarbete mellan ÅST och Teaterboulage och handlar om att vi vill erbjuda vår publik flera konstnärliga upplevelser trots coronan.

Välkommen på Andersson & Pettersson & Lundström & jag på Åbo Svenska Teater 20.11 kl. 21.00, 24.11 kl. 14.00 eller 25.11 kl. 19.00. Två biljetter till priset av en. Biljetter bokas via teaterns biljettförsäljning biljetter@abosvenskateater.fi eller 02-277 7377 Föreställningen spelas på Tiljan där du kan njuta av både tilltugg och dryck under föreställningen. OBS. Begränsat antal platser!

Den hektiska hissmusikalen är skriven av Daniela Franzell medan Riddo Ridberg står för musiken. I rollerna ser vi bl.a. Samuel “Samppe” Karlsson.

Andersson & Pettersson & Lundström & jag fastnar i hiss en helig födelsedag. De sjunger musikal på vers. Kom och skratta åt deras pärs!

Det är julafton kl 14. Fyra personer åker hiss i ett varuhus, en försäljare av underkläder, en avdelningschef, en deltidstomte och en städare. De känner inte varandra. Alla är glada och alla ska hem. Så stannar hissen. De använder alla tänkbara metoder för att få hissen att röra på sig. Men hissen står stilla. Nu är ingen glad längre. Tvingas de fira jul i hissen? Det är bara att gilla läget och göra sitt bästa.

Vad händer under en hektisk timme i en hiss där fyra personer är instängda? 

Foto: Oscar SlotteTeaterboulages styrelse 2022

Ny ordförande är John Lassus. Styrelseledamöter: Stefan Drugg, Frida Lassus, Anna Lindström (sekreterare), Axel Mattsson, Yngve Sjöblom (kassör), Ingeborg Spiik och Mathias Bergman (ny). Ersättare: Mecki Ruokolahti och Lisa Taulio. Konstnärlig ledare Riddo Ridberg. 

Styrelsens arbetsgrupper 2022

Administrativa gruppen (Frida), Ekonomiutskottet (Ida Ridberg), Konstnärliga Rådet (Riddo), Marknadsföring (Axel), Medlemsvård & Partykommitté (Anna), Utvecklingsutskottet (Stefan).

Jubileumsåret 2022

Teaterboulage fyller 25 år och det kommer att firas på olika sätt med uppsättningar, festligheter och en liten nyhet:

För alla teaterintresserade som inte riktigt vågar men gärna skulle vilja stå på en scen, har vi projektet ”kom och prova på”. Mera därom senare.

RiddoShowen som vi skrev om i vårt senaste medlemsbrev har flyttats från september 2021 till våren 2022. En spännande musikalisk resa tillsammans med Riddo Ridberg & co är något att se fram emot.

Medlemsavgiften

är 15 € för vuxna och 10 € för barn under 12 år. Du blir medlem genom att betala in summan på vårt konto FI12 4055 8220 0155 63 (Aktia). Till det kontot kan man också betala in en summa till Teaterboulages stipendiefond, som premierar aktiva teaterintresserade ungdomar.

Hjärtligt välkommen!

Teaterboulages styrelse

Ingeborg Spiik
Ordförande
ingeborg@spiik.net / 050 411 5207
www.teaterboulage.fi

Gilla oss gärna på Facebook och följ oss på Instagram för den senaste informationen och en titt bakom kulisserna!


Medlemsbrev juni 2021

Kära Teatervänner,    

Äntligen går ridån upp för Teaterboulages sommarpjäs! Vi hoppas att ni alla är förväntansfulla och redo att bänka er till en spännande lek med ord och rim och gräl och kärlek när Teaterboulages gycklarsällskap presenterar

Roger & Julia – en komedi av Samuel Karlsson fritt efter William Shakespeare.
Premiär 1.7.2021Pargas Hembygdsmuseum, Storgårdsgatan 13.

“Två hushåll, lika i sin envishet,
I Pargas hembygd, skildrar vi vår scen.”

I Pargas under 1900-talets början levde två familjer som inte kunde tåla varandra – Johanssons och Karlssons. En gammal fejd som pyrt sedan urminnes tid blossade upp så hela trakten började skälva. Dynga kastades över råna och glåpord ekade i de kalkrika bergen. Spänningen var påtaglig och länsmannen gjorde allt vad han kunde för att förhindra ett fullskaligt krig.


Vår historia kretsar kring de rivaliserande familjernas ynglingar och framtidshopp: Roger Johansson –  den kärlekskranke tonåringen som är olyckligt förälskad i Rosamunda, gårdfarihandlarens dotter och Julia Karlsson den ivriga 16-åringen med en far som smider planer på att gifta bort henne med den förmögne ynglingen Pasi. Allas liv får dock en dramatisk vändning då Rogers och Julias blickar möts på en ladudans en sen sommarkväll…

Roger & Julia tar avstamp i William Shakespeare hjärtskärande tragedi Romeo & Julia, men i händerna på Teaterboulages gycklarsällskap omformas den högtravande tragedin till en folklig sommarkomedi. Det nyskrivna manuset går på rim och kommer till liv på hembygdsmuseibacken i samarbete med Pargas Hembygdsförening. Text och regi Samuel Karlsson, scenografi och regiassistent Mecki Ruokolahti, dräkter Sonja Dragon.

Biljetter fr.o.m 1.6.2021 på www.netticket.fi, Kelovee (Pargas), Finlands skärgårdsbokning (Nagu), Luckan (Kimito) och Nettickets övriga försäljningsställen. I detta skede säljer vi endast 20 biljetter per föreställning: 27 € normalpris, 25 € studerande och ungdomar. Assistenter och följeslagare behöver egen biljett.

RiddoShow

I höst är det dags för en underhållande musikbetonad föreställning: RiddoShow! En show av och med mångsysslaren Riddo Ridberg som stått på scenen i olika musik- och teatersammanhang i 45 år. Det blir en inblick i livet som turnerande musiker i diverse orkestrar sedan slutet av 1970-talet, allt från dansbandsmusiker i svenskfinland till att kompa Frederik och att spela Beatles i Brasilien. I föreställningen får vi kanske också träffa någon omtyckt och populär karaktär från teaterscenen i Pargas. Föreställningen byggs upp som en krogshow där publiken sitter vid bord och har möjlighet att avnjuta dryck under showens gång. Föreställningen byggs upp runt anekdoter och improvisation. En tråd av nostalgi vävs ihop av pusselbitar från Riddos musik- och teaterliv. Premiär blir det den 17 september i PIUG. 

Förutom Riddo ses och hörs fem andra musiker på scenen: Anton Elmvik (bas), Oliver Tschernij (keyboards), Macce Nylund (trummor), Magnus Nordström (gitarr) och Rebecka Pahlman (sång).

Teaterboulage är Riddos ”egen” förening där han varit med sedan starten 1997. Han är sedan många år dess konstnärliga ledare och har även regisserat många av föreningens pjäser under åren.

Mer info om RiddoShow senare i sommar på teaterboulage.fi.

Medlemsavgiften har varit oförändrad i tio år, men höjs år 2021 till 15 € för vuxna och 10 € för barn under 12 år. Du blir medlem genom att betala in summan på vårt konto FI12 4055 8220 0155 63 (Aktia).  Till det kontot kan man också betala in en summa till Teaterboulages stipendiefond, som premierar aktiva teaterintresserade ungdomar.

Medlemsbrev

Våra medlemsbrev kan man läsa på Teaterboulages hemsida under rubriken ”Hej”. Observera att vi övergår till att skicka alla Teaterboulages medlemsbrev per e-post framöver, dvs vi slutar helt med pappersbrev. Därför ber vi alla dem som ännu inte har uppgett sin e-postadress att göra det till sekreteraren Anna Lindström, anna.lindstrom@parnet.fi.

Styrelsen 2021

Stefan Drugg, Cia Jönsson, Frida Lassus, Anna Lindström (sekreterare), Axel Mattsson, Mecki Ruokolahti (ersättare), Yngve Sjöblom (kassör), Ingeborg Spiik (ordförande) och Lisa Taulio (ersättare). Konstnärlig ledare är Riddo Ridberg.

Ekonomiutskottet leds av Ida Ridberg och övriga medlemmar är Frida Lassus, Riddo Ridberg, Yngve Sjöblom och Ingeborg Spiik.

Konstnärliga rådet 2021-2022 består av Riddo Ridberg (sammankallande), Daniela Franzell, Patrik Hagman, Samuel Karlsson, Lena Långbacka /Paul Reuter, Mecki Ruokolahti och Ingeborg Spiik. Bobo Lundén, Sverige på distans.

Teaterboulages stipendiater hittills är musikern Anton Elmvik och skådespelarna Jonatan Rönnholm, Emilia Lindström, Christoffer Rönnholm och Desirée Kavander.

Äntligen får vi mötas i teaterns tecken – hjärtligt välkommen!

Ordförande 

050 411 5207/ ingeborg@spiik.net 

www.teaterboulage.fi 

Gilla oss gärna på Facebook och följ oss på Instagram för den senaste informationen och en titt bakom kulisserna.


Medlemsbrev november 2020

Kära Teatervänner                        

Den världsomspännande coronapandemin satte käppar i hjulet för Teaterboulages verksamhetsplaner. I medlemsbrevet i januari i år berättade vi om storsatsningen Djungelboken, som vi skulle ha spelat på Lillholmen sommaren 2020. Tyvärr har vi varit tvungna att skjuta uppsättningen på framtiden. 

Som ni säkerligen förstår är all vår planering nu mycket utmanande. Vår huvudsakliga uppgift är att förse publiken med meningsfull teater. Och för närvarande är den största utmaningen att göra det så säkert som möjligt både för publiken och för de medverkande. 

Vi har preliminära planer för repertoaren 2021 men följer hela tiden med läget och agerar utgående från det. På grund av det fortsättningsvis osäkra coronaläget kommer vi att använda våren 2021 till att förbereda tre satsningar som vi hoppas kunna genomföra: 

1) sommaren 2021 – Våra planer för sommaren är tillsvidare ganska hemliga! Samppe Karlsson som skulle ha regisserat Djungelboken har kommit med en ny rolig idé med arbetsnamnet Tumult på xxx. Mera information får vi i slutet av det här året. 

2) hösten 2021 – Vi har prickat in en liten underhållande revy för oss alla att se fram emot. 

3) december 2021 – På grund av pandemin har vi en paus med Julkalendern i år, men tar upp idén i en något annorlunda form nästa december. Vi öppnar live-luckor (både på svenska och finska) de fyra adventssöndagarna 2021. Spelplatsen klarnar under våren. 

Men – vi vill ändå träffa vår publik åtminstone en enda gång denna höst! Därför kommer vi att hålla en öppen pjäsläsning för publik den 17 november 2020 kl. 19.00 i PIUG, kultursalen

Daniela Franzell, Samppe Karlsson, Mecki Ruokolahti, Riddo Ridberg m.fl. läser utdrag ur olika pjäser av varierande slag. Vi tillämpar säkerhetsavstånd på läktaren och rekommenderar munskydd och handtvätt. Publiken får betala en frivillig inträdesavgift. 

Vi hoppas innerligt att ni orkar vänta på våra uppsättningar. Vi följer noggrant med myndigheternas anvisningar, så att varje möte med er blir så tryggt som möjligt. 

Väl mött i teaterns tecken 

Ordförande 

050 411 5207/ ingeborg@spiik.net 

www.teaterboulage.fi 

Gilla oss gärna på Facebook och följ oss på Instagram för den senaste informationen och en titt bakom kulisserna.


Medlemsbrev januari 2020

                                                                                                                                              

Kära Teatervänner                                                                                                                            

Vi ser fram emot ett nytt och innehållsrikt teaterår och hoppas att du som medlem i föreningen vill vara med. Årets första satsning är den pinfärska revyn Erstans Pärla, som är Teaterboulages 55 produktion och 7 revy. Vi väntar oss goda skratt och härligt svidande lokal historia.

ERSTANS PÄRLA – «Умойся и иди» (Wash & Go)

Texter av Daniela Franzell, Skini Lindgård och Andreas von Bergmann. Riddo Ridberg (regi), Emilia Lindström (koreografi), Minna Ihalainen (scenografi), Anton Elmvik (kapellmästare). 31 personer på scenen.

En nyskriven revy med sång, dans, musik, poliser, skumma affärer och nitiska byråkrater, men he händer inga naga i Pargas. Eendå döött yviallt.

Premiär fredagen den 21 februari kl. 18.30 i PIUG, kultursalen. Biljettförsäljningen är redan igång. Biljetter fås från Kelovee, Stadshuset, Luckan i Kimito och Åbo, Stockmann i Åbo, Ombudsposten/Skärgårdsbokning i Nagu och www.NetTicket.fi. Biljettpris 22/16 euro (inkl. serv. avg). Spelas t.o.m. 13 mars. Kolla alla föreställningsdatum på www.teaterboulage.fi.
Gruppbokningar (20 pers >), endast via producent Lisa: lisa_taulio(at)hotmail.com.

DJUNGELBOKEN

Sommarens familjepjäs blir Djungelboken av Rudyard Kipling. Dramatisering Alexander Mörk-Eidem, en norsk-svensk teaterregissör, som har arbetat på flera institutionsteatrar i Skandinavien.

”Kipling skrev Djungelboken som en allegori över sin egen tid och sitt eget samhälle. Denna version är tänkt att vara en allegori över vår samtid. Men det viktigaste är att                 föreställningen är underhållande, spännande, rolig, actionpackad, utåtriktad och allmänt anarkistisk i formen. Den teaterföreställning jag aldrig själv fick se när jag var ung”, skriver Alexander Mörk-Eidem.

Alexander Mörk-Eidem (48 år) är utbildad vid Statens Teaterhögskole i Oslo, där han tog examen 1998. På Stockholms stadsteater har han bl.a. satt upp Kiplings Djungelboken, Tjechovs Tre systrar, en musikalversion av Alexander Dumas De tre musketörerna och Shakespeares En midsommarnattsdröm.

Samuel Karlsson regisserar och Ida Ridberg producerar denna stora familjesatsning med 15 roller samt vargar, apor och människor. Premiär direkt efter midsommar på Lillholmen.

Medlemsbreven utkommer i pappersform i början av varje år. De övriga skickas till era e-postadresser. Meddela ändringar etc till Teaterboulages sekreterare Anna Lindström, anna.lindstrom@partel.fi.

I kuvertet finns en blancofaktura för medlemsavgiften 2020. Fyll i dina/era uppgifter, tack.  

Medlemsavgiften är 10 € för vuxna och 5 € för barn under 12 år. Du blir medlem genom att betala in summan på kontot FI12 4055 8220 0155 63 (Aktia). Till det kontot kan man också betala in en summa till vår stipendiefond, som premierar aktiva teaterintresserade ungdomar.

Tack för bidrag.

Stipendiefonden

Teaterboulages första stipendiat är musikern Anton Elmvik. Följande stipendiater är Emilia Lindström och Jonatan Rönnholm som bejublade maskar i Julkalendern 2018. Stipendiater 2019 är Desirée Kavander och Christoffer Rönnholm, de unga huvudrollsinnehavarna i sommarpjäsen Babyface.

Väl mött i teaterns tecken

ordförande

ingeborg@spiik.net

050 411 5207

PS! Gilla oss gärna på Facebook och följ oss på Instagram för den senaste informationen och en titt bakom kulisserna.

www.teaterboulage.fi


Medlemsbrev oktober 2019

Läs höstens medlemsbrev här:

Kära medlemmar                                                                    

Sommarens pjäs Babyface introducerade två härliga ungdomar i huvudrollerna, Christoffer Rönnholm och Desirée Kavander. I Skini Lindgårds text kunde vi följa med hur de tampades med de sena tonårens turbulenta känslosvängningar och prövningar. Och de blev efter spel-perioden belönade med varsitt stipendium ur vår Stipendiefond.

Nu i höst fortsätter Teaterboulage på den ungdomliga linjen. I pjäsen Morris och Leia av Monica Vikström-Jokela, möter vi två elvaåringar som försöker hitta mening i en ganska föränderlig värld. I huvudrollerna som Morris och Leia ser vi Sebastian Rönnholm och Alma Nordqvist. De övriga rollerna spelas av Sam Sihvonen, Lisa Taulio, Inger Helenius och Toni Lahtinen. Regi Samuel Karlsson.

Morris och Leia  är en hjärtlig och varm familjepjäs om vänskapen som räddningsplanka. Vi rekommenderar den för skolåldern och uppåt och tycker att det skulle vara mycket trevligt om familjer med ungdomar i den åldern skulle vilja se pjäsen och förhoppningsvis också hitta saker att prata om vid middagsbordet hemma. Därför är biljettpriset lågt, 15 € (inkl. exp.avg), familjepris 50 € (4 pers varav minst en vuxen). Läs mera på vår hemsida.

Vi presenterar ännu en produktion: Teaterboulages levande julkalender/joulukalenteri 2019. Fjolårets tvåspråkiga julkalender blev en succé. Därför vill vi i år igen ge barnen i Pargas en julgåva. Kalendern heter Cucu & Bosmina väntar på julen/odottavat joulua. Årets luckor baserar sig på boken Cucu & Bosmina av Eivor Lindgård och Satu Zwerver. Boken handlar om kampen för en renare havsmiljö. I huvudrollerna ser vi igen två ungdomar!

Årets Julkalender utspelar sig i Centralparken torsdagar till söndagar, vardagar kl 17.00 och helger kl. 13.00. Övriga dagar kan man öppna luckor på Teaterboulages hemsida, där man också hittar all behövlig information. Julkalendern är förstås tvåspråkig och gratis.

Revy. Såhär skriver Daniela Franzell: Det är snart dags för revy2020, ja, det är arbetsnamnet. Premiären blir i februari 2020 och skrivandet har pågått för fullt i en månad. Som vanligt blandas nya och gamla karaktärer, lokaldramatik med vardaglig tematik, sång och dans, enskilda nummer och längre berättelser. Förhoppnings blir det en helhet av gott och blandat där det finns nånting för alla att njuta av. Både på scenen och i publiken.

Medlemsbreven utkommer i pappersform i början av varje år. De övriga, så som detta, skickas till era e-postadresser. Meddela ändringar etc till Teaterboulages sekreterare Anna Lindström, anna.lindstrom@partel.fi.

PS! Gilla oss gärna på Facebook och följ oss på Instagram för den senaste informationen och en titt bakom kulisserna.

Väl mött i teaterns tecken

ordförande

ingeborg@spiik.net
050 411 5207

www.teaterboulage.fi


Senaste inlägg