Medlemsbrev januari 2020

Läs januaris medlemsbrev här:
Medlemsbrev januari 2020


Medlemsbrev oktober 2019

Läs höstens medlemsbrev här:
Medlemsbrev oktober 2019


Medlemsbrev våren 2019

Hej!

Från och med nu kommer du att kunna läsa våra medlemsbrev här på vår webbplats. Medlemsbrev per post skickas endast en gång per år, övriga sänds per e-post. Är du inte medlem ännu kan du bli medlem här. Nedanstående medlemsbrev nådde er som är medlemmar i april, nästa brev kommer per e-post i juni. Har du inte ännu meddelat din e-postadress – gör det nu! Meddela adressen och eventuella andra förändringar till anna.lindstrom(a)partel.fi.

MEDLEMSBREV våren 2019


Doris – Flickan i läderrock: Urpremiär 28.6.2016!

Nu har vi inlett repetitionerna inför årets sommarpjäs ”Doris – Flickan i läderrock”. En pjäs med gråt och skratt, svartsjuka och förlåtelse, kryddad med tidstypiska kläder, frisyrer och musik från början av 1980-talet. En nyskriven pjäs av Skini Lindgård i regi av Riddo Ridberg. Urpremiär i danspaviljongen på Lillholmen i Pargas 28.6.2016.

Det var söndagen den 17.4.2016 som de flesta av alla de cirka 40 personer som skall vara med och förverkliga årets sommarpjäs samlades för första gången. Spänningen steg medan regissör Riddo hälsade alla välkomna och berättade om dagens program och när manus- och rollutdelningen sker. Det som många väntat på i flera veckor. Innan rollutdelningen presenterades hela produktionsteamet och de delgav sina visioner för hur bland annat scenografin och karaktärerna kommer se ut. Men sen var det dags. Alla fick det pinfärska manuset framför sig, rollerna delades ut och den första genomläsningen körde igång!

”Året är 1986. Doris är 21 år gammal och mamma till Daniel, fyra år. Pasi är pappa till barnet. Han har svårt att välja mellan Doris, deras barn och Sanna, sin sambo och chef. Doris vet inte heller riktigt vad hon vill göra av sitt liv. Hon lider av dåligt samvete för att hon måste lämna sitt barn hos morföräldrarna. Festande, jobb och lösa förhållanden dövar samvetet, men bara för stunden. The Blizzard är hennes andningshål, med medlemmarna i bandet kan hon vara sej själv.”

Rollen som Doris spelas av Mecki Ruokolahti. Hon medverkade första gången i en Teaterboulagepjäs år 2008 och sen dess har det blivit många produktioner, både på och bakom scenen. ”Hemsöborna” år 2009, ”Vill du slejkas?” år 2012 och revyn ”Det sjunde rondellseglet” 2015 är några av produktionerna hon medverkat i. I rollen som Pasi får vi se Tim Eriksson, som många känner igen från ”Det susar i säven” 2011, där han spelade Paddan. Eriksson har även medverkat i ”Populärmusik från Vittula” 2010, i farsen ”Sidu…en till” 2013 och ”Jukebox” 2014 och många fler.

”Doris – Flickan i läderrock” är en fristående tredje del i trilogin av pjäser placerade till olika årtionden. Trilogins två första delar ”Vill du slejkas?” 2012 och ”Jukebox” 2014 var placerade till 1960- respektive 70-talet. Båda pjäserna, också skrivna av Lindgård och regisserade av Ridberg, lockade en rekordstor publik till Lillholmen. Årets sommarpjäs är Lindgårds tredje helaftonspjäs hon skrivit för Teaterboulage, men hon har även under åren varit medförfattare till andra pjäser och revyer.

”Doris – Flickan i läderrock” är föreningens 20:nde sommarpjäs i föreningens 19-åriga historia. år 2017 fyller föreningen 20 år och jubileumsåret kommer att firas stort, men före det bjuder vi in er för att i sommar njuta av allt vad 1980-talet har att erbjuda.

Ida Ridberg
Producent


En introvert exrovert

Skrivandet är ett ensamt jobb, det vet alla som prövat. Då är det en fördel att vara introvert. Enligt något test på Facebook (ni vet, dom där supertillförlitliga, där man får veta vem man varit i sitt tidigare liv och huruvida man är en gurka eller aubergine, röd eller violett…) visade det sej att jag är introvert. Så bra då. Det var bara det att jag alltid har ansett mej och ansetts vara extrovert…. Så nu frågar jag mej om man kan vara både och? För jag känner att det är så det är för mej.

Min introversitet (heter det så?) har under de senaste åren blivit alltmer markant. Jag orkar inte med människor så långa stunder eller i stora mängder. Jag vill ha frihet att välja och välja bort. Allt oftare hoppar jag av tåg i rörelse. Det kan kanske upplevas jobbigt, då man aldrig vet, det blir svårt att planera och om man är kontrollfreak ska man inte umgås med mej.

Samtidigt behöver jag och älskar människor. Jag tycker om att träffa nya personer, nya nationaliteter, nya kulturer. Jag sätter enormt stort värde på gamla vänner, ju äldre jag blir, ju roligare är det att träffa gamla skolkompisar och släkten får större och större betydelse. Släkten och rötterna.

Teaterboulage är min andra familj. Att skriva för Teaterboulage är inte alltigenom en introvert process, utan just precis perfekt för mej – jag får jobba ensam, och jag har ett team som stöd och bollplank.

Under hösten har jag skrivit pjäsen Doris – flickan i läderrock. Vi har haft träffar, läst det jag skrivit och efter dessa träffar har jag drabbats av inspiration och haft bra flyt. Så har det gått en tid, och sakta tryter flödet. Men då finns teamet där, vi läser och sen skriver jag igen, ensam. Nu är processen igång, intressserade skådespelare har anmält sej, produktionsteamet är klart, regissören har lusläst manuset. Min skrivarroll börjar vara klar, men tro inte att jag kommer att kunna hålla mej borta då repetitionerna börjar. Jag vill vara med och njuta av processen! Vara lite extrovert i lämpliga portioner.

Skini Lindgård,
skrivare.


Senaste inlägg