Medlemsbrev juni 2022

Sommaren är här och med den sommarteatersäsongen! Inte så många varma dagar ännu men våra skådisar repeterar
flitigt ute vid Hembygdsmuséet trots det. Pjäsen, Roger och Julia – en komedi av Samuel Karlsson, fritt efter William Shakespeare har underrubriken ” Nånting gammalt, nånting nytt, Mycket Lånat, hälften bytt. Den är i grunden densamma som år 2021 men med en musikant och delvis annan rollbesättning. Liksom ifjol går det hela på vers och
det är något som fungerar verkligt bra och texterna är både roliga och beskrivande. Den utspelar sig i tidigt 1900-tal och är förstås förlagd till Pargas, med allt vad det för med sig. Läs mera på teaterboulage.fi och följ annonsering i dagstidningar.

Premiär tisdag den 28 juni och sista föreställningen den 17 juli, totalt 13 föreställningar men möjlighet till extra föreställningar vid behov. Biljettsläpp var den 31.5, så köp din biljett i tid så du inte blir utan (igen ☺ ) Biljettpris: 27 €, studerande 25 €. Kan köpas på www.netticket.fi, dessutom på Kelovee och stadshuset i Pargas, Finlands Skärgårdsbokning i Nagu och Luckan i Åbo. Publik per föreställning i år är 120 personer vilket är 50 % fler än
maxantalet i fjol.

Det behövs ”kaffetanter” eftersom vi såsom tidigare år ordnar servering så ni som brukar ställa upp; håll ögonen öppna för schema som kommer via Facebook och ”pluppa in” dej. Ansvarig denna sommar är Malena Lassus. För kommande produktioner och gästspel behöver vi dock nya ansvariga för Kaffetanterna så ta kontakt om du är intresserad och ställer dej till förfogande!

Raseborgs sommarteater visar i år All Shook Up och regissör är ”vår egen” Riddo Ridberg och på scen ser vi också två pargasbor. En gemensam buss kommer att ordnas till en av föreställningarna men datum och pris är ännu inte fastslaget då datum ju också bör passa våra egna skådisar. Resan är främst tänkt för våra medlemmar och sponsras till en del av föreningen men i mån av utrymme kan även andra delta, dock till icke-sponsrat pris. Mera info senare på vår hemsida. Medlemsbreven skickas numera endast via e-post men finns också att läsa på vår webbsida. Som bäst pågår en förfrågan om att bekräfta e-postadressen till Desky som är det system som kommer att användas för utskick. Ifall du inte har meddelat din e-postadress och önskar få info i framtiden så meddela till vår sekreterare: sekreterare(a)teaterboulage.fi.

Tidigare i vår aviserades en ordningsvaktskurs men den blev framskjuten till hösten. Många föreningar och evenemang behöver ordningsvakter vilka kan sörja för publikens säkerhet och dessa behöver gå kurs för att få officiellt ordningsvaktskort. Intresserade kan redan nu meddela till ordforande(a)teaterboulage.fi så tar vi kontakt när det blir aktuellt med kurs. Det går också bra att meddela intresse direkt till ÅUF; tove.salovaara8a)auf.fi

I höst blir det revy! Föreställningarna av den senaste revyn Erstans Pärla vårvintern 2020 blev ju lite färre än tänkt p.g.a. Covid-19 men nu hoppas vi på bättre tur. Skribenter är engagerade och regissör blir Riddo Ridberg. Upprop för intresserade kommer på sensommaren och både gamla garvade och nya förmågor är alla välkomna med. Kanske en
liten roll kan vara första steget på en ny karriär! Premiären för revyn är i slutet av oktober och revy brukar vara populärt både bland medverkande och publik så där har vi någonting att se fram emot när höstmörkret kommer.

Föreningen Teaterboulage yhdistys rf grundades år 1997 och i år firar vi 25-årsjubileum. Efter en paus på några år blir det en medlemsfest lördagen den 5 november så boka datumet i era kalendrar! En arbetsgrupp planerar jubileumet redan nu men först på hösten kommer officiell inbjudan.

Vårt samarbete med Pargas hembygdsförening fortsätter även efter sommarens teaterföreställningar. Från hembygdsföreningens sida kom ett initiativ om att ordna någon form av program i husen vid muséet inför julen. Arbetsnamnet är Sagolik Jul och riktar sig främst till barn men naturligtvis är alla välkomna. Det blir någon form av sagoberättande och interiörerna i husen blir anpassade till de olika berättelserna med jultema från kända
sagoböcker. Programmet ska göras parallellt på båda språken så intresserade berättare och personer som kan hjälpa med guidning från hus till hus behövs. Kontakta ordforande(a)teaterboulage.fi om du är intresserad.

Föreningen har ett antal olika arbetsgrupper så om du är intresserad av att aktivera dig i föreningens verksamhet på något sätt är du välkommen med. Det finns många uppgifter utöver att stå på scen i en teaterförening.
Medlemsavgiften för år 2022 är 15 € för vuxna och 10 € för barn under 12 år. Du blir medlem genom att betala in summan på vårt konto FI12 4055 8220 0155 63 (Aktia). Till samma konto kan man också betala in en summa till Teaterboulages stipendiefond, som premierar aktiva teaterintresserade ungdomar. Senaste stipendium utdelades efter
RiddoShow till en person ”bakom scen”: Odwar Bäcklund som i flera produktioner redan skött ljud och ljus under föreställningarna. Grattis!

Som avslutning vill jag passa på att tacka alla medverkande både på och bakom scen för RiddoShow som visade vilken förmåga vi har i Riddo och som lyckades locka ut publiken igen efter all nedstängning i kulturbranschen.

John Lassus
styrelseordförande
ordforande(a)teaterboulage.fi

Gilla oss på Facebook och följ oss på Instagram så får du den senaste informationen.


Medlemsbrev mars 2022

Medlemsbrev mars 2022

Bästa Teatervänner!
Äntligen…snart….är det premiär och vi får njuta av kultur i fulla drag igen! Efter alla nedstängningar och begränsningar kan Teaterboulage igen bjuda publiken på olika produktioner. Först ut är RiddoShow som har premiär 25 mars i PIUG:s kultursal.

RiddoShow – En musikspäckad show för mogen ungdom!
En nyskriven, underhållande, musikalisk show i en akt av, om och med en bekant figur inom Teaterboulage.
Mångsysslaren Riddo Ridberg har stått på scenen i olika musik- och teatersammanhang i 45 år. I RiddoShow får vi en inblick i livet som turnerande musiker i diverse orkestrar sedan slutet av 1970-talet, allt från dansbandsmusiker i Svenskfinland till att kompa Frederik och att spela Beatles i Brasilien. I föreställningen får vi kanske också träffa någon omtyckt och populär karaktär från teaterscenen i Pargas… Den intima föreställningen byggs upp runt anekdoter och improvisation. En tråd av nostalgi vävs ihop av pusselbitar från Riddos musik- och teaterliv.
Teaterboulage är Riddos ”egna” förening där han varit med sedan starten 1997 och är sedan många år dess konstnärliga ledare och har även regisserat många av föreningens pjäser under åren.

På scen: Therese ”Tessa K” Kullberg: sång Magnus ”Mange” Nordström: bas, sång Marcus ”Macce” Nylund: trummor Patrik ”Patti” Gustafsson: gitarr, sång Tom ”Riddo” Ridberg: keyboards, ”sång” mm

NÄR? – 25.3-16.4.2022
VAR? – PIUG Kultursal (Skolmästargatan 5)
LÄNGD: ca 1h 15 min. Med betoning på cirka. Ingen paus men servering FÖRE föreställningen, så kom i tid!
BLJETTER: 22€ (inkl serv.avg.). Kan köpas via www.netticket.fi, Kelovee (Pargas), Stadshuset (Pargas), Finlands Skärgårdsbokning (Nagu) och Nettickets övriga försäljningsställen.
Kulturkompisar går gratis tillsammans med kund, assistenter och följeslagare gratis, samtliga behöver egen biljett.
Frågor och gruppbokningar (över 20 pers) endast via producent Lisa Taulio: lisa(a)teaterboulage.fi.
Observera att alla texter i föreställningen inte är barnvänliga.

FÖRESTÄLLNINGAR (samtliga föreställningar ges kl 19):
25.3, 30.3, 1.4, 2.4, 6.4, 7.4, 8.4, 9.4, 14.4, 15.4, 16.4.


Sommarnyheter
Sommarteatern i år blir en omarbetad version av Roger & Julia som visades sommaren 2021. Omarbetningen betyder delvis ny rollbesättning men den största skillnaden ligger i att det i år även blir musik vilket gör pjäsen ännu bättre. Spelplatsen är samma, d.v.s. Pargas Hembygdsmuseum på Storgårdsgatan 13. Roger & Julia har sitt ursprung i William Shakespeares hjärtskärande tragedi Romeo och Julia men är omformad till en folklig komedi och manuset, skrivet av Samuel Karlsson, går på rim. Ett fräscht drag och replikerna är verkligt underhållande kunde vi konstatera redan ifjol. I och med att begränsningarna nu är borta kan en betydligt större publik se denna pjäs. Närmare info om detta senare.
För er som längtat efter Revy så blir det en sådan i höst! Du som vill stå på scen eller jobba bakom scen ska hålla öron och ögon öppna på sensommaren då det blir upprop för intresserade. Vi kan väl redan nu garantera att ni får skratta på föreställningarna!

Kom med!
Vi behöver en ny ansvarig för ”Kaffetanterna”!! Vår långvariga dragare Kaati Drugg vill lämna över till nya krafter och vi får tacka Kaati för hennes fina arbete! Du, eller ni, som känner att du/ni vill göra en insats för Teaterboulage ska ta kontakt! Kaffetant är ett helt neutralt ord så ingen skillnad vilket kön, alla kallas vi kaffetanter. Vi behöver förstås en lång rad tanter för att sköta serveringarna så alla frivilliga behövs.

Medlemsavgiften
Medlemsavgiften för år 2022 är 15 € för vuxna och 10 € för barn under 12 år. Du blir medlem genom att betala in summan på vårt konto FI12 4055 8220 0155 63 (Aktia). Till samma konto kan man också betala in en summa till Teaterboulages stipendiefond, som premierar aktiva teaterintresserade ungdomar.

Våra Medlemsbrev kan du läsa på Teaterboulages webbsida under rubriken ”Hej” och vi har övergått till att skicka alla medlemsbrev endast per e-post framöver. Kom ihåg att uppdatera din e-postadress till sekreterare@teaterboulage.fi.

Styrelsen 2022: ordf. John Lassus, vice ordf. Ingeborg Spiik, sekr. Anna Lindström, kassör Yngve Sjöblom, Mathias Bergman, Stefan Drugg, Frida Lassus, Axel Mattsson och ersättare Lisa Taulio och Mecki Ruokolahti.
Konstnärliga rådet består av Riddo Ridberg (sammankallare), Daniela Franzell, Samuel Karlsson, Lena Långbacka, Paul Reuter, Mecki Ruokolahti, Ingeborg Spiik och Bobo Lundén (Sverige) på distans.

John
ordförande
0400 585 190
ordforande@teaterboulage.fi
www.teaterbulage.fi

Gilla oss på Facebook och följ oss på Instagram så får du den senaste informationen.


Medlemsbrev oktober 2021

Kära Teatervänner,                               

Först vill vi tacka alla som har hjälpt oss att på olika sätt genomleva corona pandemin. Vi har fått uppmuntrande samtal och meddelanden och glada tillrop. Sommarpjäsen Roger & Julia på Hembygdsmuseibacken i Pargas blev en succé. Långa applåder och befriande skrattsalvor ljöd över nejden. Det var uppenbart att både ensemblen på scenen och publiken på de smala bänkarna njöt lika mycket av att äntligen få träffas och umgås!

Hösten 2021 erbjuder Teaterboulage 3 olika program:

* Pargas jazzcafé AXO är spelplatsen för en improvisationskväll onsdagen den 10 november kl. 19.00. Riddo har samlat omkring sig ett taggat gäng improvisatörer, så man kan räkna med glada skratt. Biljetter à 15 € (inkl.avg) via Netticket. Begränsat antal platser.

* Vi planerar en pjäsläsning hos Matmalmen@eva fredagen den 3 december kl. 19. Kvällen är gratis för alla intresserade. Vi läser delar ur den pjäs som vi sätter upp sommaren 2023. Dessutom vill vi hitta pjäser/monologer som tangerar ämnet mat eller föda, eftersom vi är hos Eva. Kolla Teaterboulages Facebook- och webbsida.

* Från Åbo Svenska Teater har vi fått ett specialerbjudande till dig som är Teaterboulages medlem + avec. Specialerbjudandet är ett samarbete mellan ÅST och Teaterboulage och handlar om att vi vill erbjuda vår publik flera konstnärliga upplevelser trots coronan.

Välkommen på Andersson & Pettersson & Lundström & jag på Åbo Svenska Teater 20.11 kl. 21.00, 24.11 kl. 14.00 eller 25.11 kl. 19.00. Två biljetter till priset av en. Biljetter bokas via teaterns biljettförsäljning biljetter@abosvenskateater.fi eller 02-277 7377 Föreställningen spelas på Tiljan där du kan njuta av både tilltugg och dryck under föreställningen. OBS. Begränsat antal platser!

Den hektiska hissmusikalen är skriven av Daniela Franzell medan Riddo Ridberg står för musiken. I rollerna ser vi bl.a. Samuel “Samppe” Karlsson.

Andersson & Pettersson & Lundström & jag fastnar i hiss en helig födelsedag. De sjunger musikal på vers. Kom och skratta åt deras pärs!

Det är julafton kl 14. Fyra personer åker hiss i ett varuhus, en försäljare av underkläder, en avdelningschef, en deltidstomte och en städare. De känner inte varandra. Alla är glada och alla ska hem. Så stannar hissen. De använder alla tänkbara metoder för att få hissen att röra på sig. Men hissen står stilla. Nu är ingen glad längre. Tvingas de fira jul i hissen? Det är bara att gilla läget och göra sitt bästa.

Vad händer under en hektisk timme i en hiss där fyra personer är instängda? 

Foto: Oscar SlotteTeaterboulages styrelse 2022

Ny ordförande är John Lassus. Styrelseledamöter: Stefan Drugg, Frida Lassus, Anna Lindström (sekreterare), Axel Mattsson, Yngve Sjöblom (kassör), Ingeborg Spiik och Mathias Bergman (ny). Ersättare: Mecki Ruokolahti och Lisa Taulio. Konstnärlig ledare Riddo Ridberg. 

Styrelsens arbetsgrupper 2022

Administrativa gruppen (Frida), Ekonomiutskottet (Ida Ridberg), Konstnärliga Rådet (Riddo), Marknadsföring (Axel), Medlemsvård & Partykommitté (Anna), Utvecklingsutskottet (Stefan).

Jubileumsåret 2022

Teaterboulage fyller 25 år och det kommer att firas på olika sätt med uppsättningar, festligheter och en liten nyhet:

För alla teaterintresserade som inte riktigt vågar men gärna skulle vilja stå på en scen, har vi projektet ”kom och prova på”. Mera därom senare.

RiddoShowen som vi skrev om i vårt senaste medlemsbrev har flyttats från september 2021 till våren 2022. En spännande musikalisk resa tillsammans med Riddo Ridberg & co är något att se fram emot.

Medlemsavgiften

är 15 € för vuxna och 10 € för barn under 12 år. Du blir medlem genom att betala in summan på vårt konto FI12 4055 8220 0155 63 (Aktia). Till det kontot kan man också betala in en summa till Teaterboulages stipendiefond, som premierar aktiva teaterintresserade ungdomar.

Hjärtligt välkommen!

Teaterboulages styrelse

Ingeborg Spiik
Ordförande
ingeborg@spiik.net / 050 411 5207
www.teaterboulage.fi

Gilla oss gärna på Facebook och följ oss på Instagram för den senaste informationen och en titt bakom kulisserna!


Medlemsbrev juni 2021

Kära Teatervänner,    

Äntligen går ridån upp för Teaterboulages sommarpjäs! Vi hoppas att ni alla är förväntansfulla och redo att bänka er till en spännande lek med ord och rim och gräl och kärlek när Teaterboulages gycklarsällskap presenterar

Roger & Julia – en komedi av Samuel Karlsson fritt efter William Shakespeare.
Premiär 1.7.2021Pargas Hembygdsmuseum, Storgårdsgatan 13.

“Två hushåll, lika i sin envishet,
I Pargas hembygd, skildrar vi vår scen.”

I Pargas under 1900-talets början levde två familjer som inte kunde tåla varandra – Johanssons och Karlssons. En gammal fejd som pyrt sedan urminnes tid blossade upp så hela trakten började skälva. Dynga kastades över råna och glåpord ekade i de kalkrika bergen. Spänningen var påtaglig och länsmannen gjorde allt vad han kunde för att förhindra ett fullskaligt krig.


Vår historia kretsar kring de rivaliserande familjernas ynglingar och framtidshopp: Roger Johansson –  den kärlekskranke tonåringen som är olyckligt förälskad i Rosamunda, gårdfarihandlarens dotter och Julia Karlsson den ivriga 16-åringen med en far som smider planer på att gifta bort henne med den förmögne ynglingen Pasi. Allas liv får dock en dramatisk vändning då Rogers och Julias blickar möts på en ladudans en sen sommarkväll…

Roger & Julia tar avstamp i William Shakespeare hjärtskärande tragedi Romeo & Julia, men i händerna på Teaterboulages gycklarsällskap omformas den högtravande tragedin till en folklig sommarkomedi. Det nyskrivna manuset går på rim och kommer till liv på hembygdsmuseibacken i samarbete med Pargas Hembygdsförening. Text och regi Samuel Karlsson, scenografi och regiassistent Mecki Ruokolahti, dräkter Sonja Dragon.

Biljetter fr.o.m 1.6.2021 på www.netticket.fi, Kelovee (Pargas), Finlands skärgårdsbokning (Nagu), Luckan (Kimito) och Nettickets övriga försäljningsställen. I detta skede säljer vi endast 20 biljetter per föreställning: 27 € normalpris, 25 € studerande och ungdomar. Assistenter och följeslagare behöver egen biljett.

RiddoShow

I höst är det dags för en underhållande musikbetonad föreställning: RiddoShow! En show av och med mångsysslaren Riddo Ridberg som stått på scenen i olika musik- och teatersammanhang i 45 år. Det blir en inblick i livet som turnerande musiker i diverse orkestrar sedan slutet av 1970-talet, allt från dansbandsmusiker i svenskfinland till att kompa Frederik och att spela Beatles i Brasilien. I föreställningen får vi kanske också träffa någon omtyckt och populär karaktär från teaterscenen i Pargas. Föreställningen byggs upp som en krogshow där publiken sitter vid bord och har möjlighet att avnjuta dryck under showens gång. Föreställningen byggs upp runt anekdoter och improvisation. En tråd av nostalgi vävs ihop av pusselbitar från Riddos musik- och teaterliv. Premiär blir det den 17 september i PIUG. 

Förutom Riddo ses och hörs fem andra musiker på scenen: Anton Elmvik (bas), Oliver Tschernij (keyboards), Macce Nylund (trummor), Magnus Nordström (gitarr) och Rebecka Pahlman (sång).

Teaterboulage är Riddos ”egen” förening där han varit med sedan starten 1997. Han är sedan många år dess konstnärliga ledare och har även regisserat många av föreningens pjäser under åren.

Mer info om RiddoShow senare i sommar på teaterboulage.fi.

Medlemsavgiften har varit oförändrad i tio år, men höjs år 2021 till 15 € för vuxna och 10 € för barn under 12 år. Du blir medlem genom att betala in summan på vårt konto FI12 4055 8220 0155 63 (Aktia).  Till det kontot kan man också betala in en summa till Teaterboulages stipendiefond, som premierar aktiva teaterintresserade ungdomar.

Medlemsbrev

Våra medlemsbrev kan man läsa på Teaterboulages hemsida under rubriken ”Hej”. Observera att vi övergår till att skicka alla Teaterboulages medlemsbrev per e-post framöver, dvs vi slutar helt med pappersbrev. Därför ber vi alla dem som ännu inte har uppgett sin e-postadress att göra det till sekreteraren Anna Lindström, anna.lindstrom@parnet.fi.

Styrelsen 2021

Stefan Drugg, Cia Jönsson, Frida Lassus, Anna Lindström (sekreterare), Axel Mattsson, Mecki Ruokolahti (ersättare), Yngve Sjöblom (kassör), Ingeborg Spiik (ordförande) och Lisa Taulio (ersättare). Konstnärlig ledare är Riddo Ridberg.

Ekonomiutskottet leds av Ida Ridberg och övriga medlemmar är Frida Lassus, Riddo Ridberg, Yngve Sjöblom och Ingeborg Spiik.

Konstnärliga rådet 2021-2022 består av Riddo Ridberg (sammankallande), Daniela Franzell, Patrik Hagman, Samuel Karlsson, Lena Långbacka /Paul Reuter, Mecki Ruokolahti och Ingeborg Spiik. Bobo Lundén, Sverige på distans.

Teaterboulages stipendiater hittills är musikern Anton Elmvik och skådespelarna Jonatan Rönnholm, Emilia Lindström, Christoffer Rönnholm och Desirée Kavander.

Äntligen får vi mötas i teaterns tecken – hjärtligt välkommen!

Ordförande 

050 411 5207/ ingeborg@spiik.net 

www.teaterboulage.fi 

Gilla oss gärna på Facebook och följ oss på Instagram för den senaste informationen och en titt bakom kulisserna.


Medlemsbrev november 2020

Kära Teatervänner                        

Den världsomspännande coronapandemin satte käppar i hjulet för Teaterboulages verksamhetsplaner. I medlemsbrevet i januari i år berättade vi om storsatsningen Djungelboken, som vi skulle ha spelat på Lillholmen sommaren 2020. Tyvärr har vi varit tvungna att skjuta uppsättningen på framtiden. 

Som ni säkerligen förstår är all vår planering nu mycket utmanande. Vår huvudsakliga uppgift är att förse publiken med meningsfull teater. Och för närvarande är den största utmaningen att göra det så säkert som möjligt både för publiken och för de medverkande. 

Vi har preliminära planer för repertoaren 2021 men följer hela tiden med läget och agerar utgående från det. På grund av det fortsättningsvis osäkra coronaläget kommer vi att använda våren 2021 till att förbereda tre satsningar som vi hoppas kunna genomföra: 

1) sommaren 2021 – Våra planer för sommaren är tillsvidare ganska hemliga! Samppe Karlsson som skulle ha regisserat Djungelboken har kommit med en ny rolig idé med arbetsnamnet Tumult på xxx. Mera information får vi i slutet av det här året. 

2) hösten 2021 – Vi har prickat in en liten underhållande revy för oss alla att se fram emot. 

3) december 2021 – På grund av pandemin har vi en paus med Julkalendern i år, men tar upp idén i en något annorlunda form nästa december. Vi öppnar live-luckor (både på svenska och finska) de fyra adventssöndagarna 2021. Spelplatsen klarnar under våren. 

Men – vi vill ändå träffa vår publik åtminstone en enda gång denna höst! Därför kommer vi att hålla en öppen pjäsläsning för publik den 17 november 2020 kl. 19.00 i PIUG, kultursalen

Daniela Franzell, Samppe Karlsson, Mecki Ruokolahti, Riddo Ridberg m.fl. läser utdrag ur olika pjäser av varierande slag. Vi tillämpar säkerhetsavstånd på läktaren och rekommenderar munskydd och handtvätt. Publiken får betala en frivillig inträdesavgift. 

Vi hoppas innerligt att ni orkar vänta på våra uppsättningar. Vi följer noggrant med myndigheternas anvisningar, så att varje möte med er blir så tryggt som möjligt. 

Väl mött i teaterns tecken 

Ordförande 

050 411 5207/ ingeborg@spiik.net 

www.teaterboulage.fi 

Gilla oss gärna på Facebook och följ oss på Instagram för den senaste informationen och en titt bakom kulisserna.


Senaste inlägg