Medlemsbrev november 2020

Kära Teatervänner                        

Den världsomspännande coronapandemin satte käppar i hjulet för Teaterboulages verksamhetsplaner. I medlemsbrevet i januari i år berättade vi om storsatsningen Djungelboken, som vi skulle ha spelat på Lillholmen sommaren 2020. Tyvärr har vi varit tvungna att skjuta uppsättningen på framtiden. 

Som ni säkerligen förstår är all vår planering nu mycket utmanande. Vår huvudsakliga uppgift är att förse publiken med meningsfull teater. Och för närvarande är den största utmaningen att göra det så säkert som möjligt både för publiken och för de medverkande. 

Vi har preliminära planer för repertoaren 2021 men följer hela tiden med läget och agerar utgående från det. På grund av det fortsättningsvis osäkra coronaläget kommer vi att använda våren 2021 till att förbereda tre satsningar som vi hoppas kunna genomföra: 

1) sommaren 2021 – Våra planer för sommaren är tillsvidare ganska hemliga! Samppe Karlsson som skulle ha regisserat Djungelboken har kommit med en ny rolig idé med arbetsnamnet Tumult på xxx. Mera information får vi i slutet av det här året. 

2) hösten 2021 – Vi har prickat in en liten underhållande revy för oss alla att se fram emot. 

3) december 2021 – På grund av pandemin har vi en paus med Julkalendern i år, men tar upp idén i en något annorlunda form nästa december. Vi öppnar live-luckor (både på svenska och finska) de fyra adventssöndagarna 2021. Spelplatsen klarnar under våren. 

Men – vi vill ändå träffa vår publik åtminstone en enda gång denna höst! Därför kommer vi att hålla en öppen pjäsläsning för publik den 17 november 2020 kl. 19.00 i PIUG, kultursalen

Daniela Franzell, Samppe Karlsson, Mecki Ruokolahti, Riddo Ridberg m.fl. läser utdrag ur olika pjäser av varierande slag. Vi tillämpar säkerhetsavstånd på läktaren och rekommenderar munskydd och handtvätt. Publiken får betala en frivillig inträdesavgift. 

Vi hoppas innerligt att ni orkar vänta på våra uppsättningar. Vi följer noggrant med myndigheternas anvisningar, så att varje möte med er blir så tryggt som möjligt. 

Väl mött i teaterns tecken 

Ordförande 

050 411 5207/ ingeborg@spiik.net 

www.teaterboulage.fi 

Gilla oss gärna på Facebook och följ oss på Instagram för den senaste informationen och en titt bakom kulisserna.


Medlemsbrev januari 2020

                                                                                                                                              

Kära Teatervänner                                                                                                                            

Vi ser fram emot ett nytt och innehållsrikt teaterår och hoppas att du som medlem i föreningen vill vara med. Årets första satsning är den pinfärska revyn Erstans Pärla, som är Teaterboulages 55 produktion och 7 revy. Vi väntar oss goda skratt och härligt svidande lokal historia.

ERSTANS PÄRLA – «Умойся и иди» (Wash & Go)

Texter av Daniela Franzell, Skini Lindgård och Andreas von Bergmann. Riddo Ridberg (regi), Emilia Lindström (koreografi), Minna Ihalainen (scenografi), Anton Elmvik (kapellmästare). 31 personer på scenen.

En nyskriven revy med sång, dans, musik, poliser, skumma affärer och nitiska byråkrater, men he händer inga naga i Pargas. Eendå döött yviallt.

Premiär fredagen den 21 februari kl. 18.30 i PIUG, kultursalen. Biljettförsäljningen är redan igång. Biljetter fås från Kelovee, Stadshuset, Luckan i Kimito och Åbo, Stockmann i Åbo, Ombudsposten/Skärgårdsbokning i Nagu och www.NetTicket.fi. Biljettpris 22/16 euro (inkl. serv. avg). Spelas t.o.m. 13 mars. Kolla alla föreställningsdatum på www.teaterboulage.fi.
Gruppbokningar (20 pers >), endast via producent Lisa: lisa_taulio(at)hotmail.com.

DJUNGELBOKEN

Sommarens familjepjäs blir Djungelboken av Rudyard Kipling. Dramatisering Alexander Mörk-Eidem, en norsk-svensk teaterregissör, som har arbetat på flera institutionsteatrar i Skandinavien.

”Kipling skrev Djungelboken som en allegori över sin egen tid och sitt eget samhälle. Denna version är tänkt att vara en allegori över vår samtid. Men det viktigaste är att                 föreställningen är underhållande, spännande, rolig, actionpackad, utåtriktad och allmänt anarkistisk i formen. Den teaterföreställning jag aldrig själv fick se när jag var ung”, skriver Alexander Mörk-Eidem.

Alexander Mörk-Eidem (48 år) är utbildad vid Statens Teaterhögskole i Oslo, där han tog examen 1998. På Stockholms stadsteater har han bl.a. satt upp Kiplings Djungelboken, Tjechovs Tre systrar, en musikalversion av Alexander Dumas De tre musketörerna och Shakespeares En midsommarnattsdröm.

Samuel Karlsson regisserar och Ida Ridberg producerar denna stora familjesatsning med 15 roller samt vargar, apor och människor. Premiär direkt efter midsommar på Lillholmen.

Medlemsbreven utkommer i pappersform i början av varje år. De övriga skickas till era e-postadresser. Meddela ändringar etc till Teaterboulages sekreterare Anna Lindström, anna.lindstrom@partel.fi.

I kuvertet finns en blancofaktura för medlemsavgiften 2020. Fyll i dina/era uppgifter, tack.  

Medlemsavgiften är 10 € för vuxna och 5 € för barn under 12 år. Du blir medlem genom att betala in summan på kontot FI12 4055 8220 0155 63 (Aktia). Till det kontot kan man också betala in en summa till vår stipendiefond, som premierar aktiva teaterintresserade ungdomar.

Tack för bidrag.

Stipendiefonden

Teaterboulages första stipendiat är musikern Anton Elmvik. Följande stipendiater är Emilia Lindström och Jonatan Rönnholm som bejublade maskar i Julkalendern 2018. Stipendiater 2019 är Desirée Kavander och Christoffer Rönnholm, de unga huvudrollsinnehavarna i sommarpjäsen Babyface.

Väl mött i teaterns tecken

ordförande

ingeborg@spiik.net

050 411 5207

PS! Gilla oss gärna på Facebook och följ oss på Instagram för den senaste informationen och en titt bakom kulisserna.

www.teaterboulage.fi


Medlemsbrev oktober 2019

Läs höstens medlemsbrev här:

Kära medlemmar                                                                    

Sommarens pjäs Babyface introducerade två härliga ungdomar i huvudrollerna, Christoffer Rönnholm och Desirée Kavander. I Skini Lindgårds text kunde vi följa med hur de tampades med de sena tonårens turbulenta känslosvängningar och prövningar. Och de blev efter spel-perioden belönade med varsitt stipendium ur vår Stipendiefond.

Nu i höst fortsätter Teaterboulage på den ungdomliga linjen. I pjäsen Morris och Leia av Monica Vikström-Jokela, möter vi två elvaåringar som försöker hitta mening i en ganska föränderlig värld. I huvudrollerna som Morris och Leia ser vi Sebastian Rönnholm och Alma Nordqvist. De övriga rollerna spelas av Sam Sihvonen, Lisa Taulio, Inger Helenius och Toni Lahtinen. Regi Samuel Karlsson.

Morris och Leia  är en hjärtlig och varm familjepjäs om vänskapen som räddningsplanka. Vi rekommenderar den för skolåldern och uppåt och tycker att det skulle vara mycket trevligt om familjer med ungdomar i den åldern skulle vilja se pjäsen och förhoppningsvis också hitta saker att prata om vid middagsbordet hemma. Därför är biljettpriset lågt, 15 € (inkl. exp.avg), familjepris 50 € (4 pers varav minst en vuxen). Läs mera på vår hemsida.

Vi presenterar ännu en produktion: Teaterboulages levande julkalender/joulukalenteri 2019. Fjolårets tvåspråkiga julkalender blev en succé. Därför vill vi i år igen ge barnen i Pargas en julgåva. Kalendern heter Cucu & Bosmina väntar på julen/odottavat joulua. Årets luckor baserar sig på boken Cucu & Bosmina av Eivor Lindgård och Satu Zwerver. Boken handlar om kampen för en renare havsmiljö. I huvudrollerna ser vi igen två ungdomar!

Årets Julkalender utspelar sig i Centralparken torsdagar till söndagar, vardagar kl 17.00 och helger kl. 13.00. Övriga dagar kan man öppna luckor på Teaterboulages hemsida, där man också hittar all behövlig information. Julkalendern är förstås tvåspråkig och gratis.

Revy. Såhär skriver Daniela Franzell: Det är snart dags för revy2020, ja, det är arbetsnamnet. Premiären blir i februari 2020 och skrivandet har pågått för fullt i en månad. Som vanligt blandas nya och gamla karaktärer, lokaldramatik med vardaglig tematik, sång och dans, enskilda nummer och längre berättelser. Förhoppnings blir det en helhet av gott och blandat där det finns nånting för alla att njuta av. Både på scenen och i publiken.

Medlemsbreven utkommer i pappersform i början av varje år. De övriga, så som detta, skickas till era e-postadresser. Meddela ändringar etc till Teaterboulages sekreterare Anna Lindström, anna.lindstrom@partel.fi.

PS! Gilla oss gärna på Facebook och följ oss på Instagram för den senaste informationen och en titt bakom kulisserna.

Väl mött i teaterns tecken

ordförande

ingeborg@spiik.net
050 411 5207

www.teaterboulage.fi


Medlemsbrev våren 2019

Hej!

Från och med nu kommer du att kunna läsa våra medlemsbrev här på vår webbplats. Medlemsbrev per post skickas endast en gång per år, övriga sänds per e-post. Är du inte medlem ännu kan du bli medlem här. Nedanstående medlemsbrev nådde er som är medlemmar i april, nästa brev kommer per e-post i juni. Har du inte ännu meddelat din e-postadress – gör det nu! Meddela adressen och eventuella andra förändringar till anna.lindstrom(a)partel.fi.

 

 

Kära medlemmar

Våren är på väg och här är de produktioner som vi detta år vill erbjuda er. Varmt välkommen!

Nöd, död och falnad glöd av Daniela Franzell   Urpremiär!

Pjäsen ingår i Sydkustens Landskapsförbunds projekt Kultursmaker 2019. Vi spelar i Manegen den 16,17,18 april kl. 18. Den 18 april också kl 20. Kvällen inleds med vegetarisk soppa & bröd à la Matglad. Därefter börjar föreställningen med Johan Fröberg och Riddo Ridberg på scenen. Biljettpris 20 € inkluderar soppa, bröd, föreställning och Nettickets exp.avg.

”Roger har nyss fyllt 60 år. Det är väl inget att fira tycker han. Han känner sig ensam trots att han har både jobb och fru. På gården står ett övergivet utedass. Hans fru Sinikka vill riva det men det vill inte Roger. Han vill ha ett extra rum som är bara hans. Där vill han sitta och spana på fåglar och filosofera kring varför livet plötsligt ter sig så ointressant och meningslöst.”

Babyface av Skini Lindgård    Urpremiär!

Såhär beskriver Skini sin nya pjäs med premiär på Lillholmen 25.6.2019:

”Hans mamma kallar honom Danneman, mommo kallar honom oftast Daniel, flickvännen kallar honom Babyface och kompisarna i bandet Abnormal Apes kallar honom Dirty Dan. Han är 16 och tror att världen cirklar runt honom, familjen, Isa och bandet. Förutom att pappan stuckit till Sverige, är livet lugnt. Men så uppstår en spricka i idyllen, han får nys om en lögn, som serverats honom under hela hans liv. Han blir förbannad och tänder på alla cylindrar och åker iväg för att hitta pappan och för att ”straffa” resten av familjen. Världen där ute är farlig och Danne råkar illa ut. Han tvingas växa upp och inse att livet inte är svartvitt.”

Riddo Ridberg regisserar och skådespelarna håller som bäst på att rekryteras.

Morris och Leia av Monica Vikström-Jokela skrev jag en hel del om i medlemsbrevet november 2018. Skådespelaren Samuel Karlsson är intresserad av att regissera pjäsen med planerad  premiär i början av november.

Teaterboulages levande julkalender/joulukalenteri 2019

På styrelsemötet 24.3 beslöts att även detta år sammanställa en levande julkalender på båda språken. Den mycket positiva feedback vi fick gör att vi även i år tänker trotsa väder och vind. Vi vill gärna göra kalendern i samarbete med intresserade, så hör av er.

Här vill styrelsen tacka alla dem som hjälpte till att göra den första julkalendern till en stor succé. Mecki Ruokolahti och Lena Långbacka höll i trådarna och arbetsgruppen, skådespelarna och funktionärerna rodde det hela i land med bravur. TACK!

Improkvällarna

De har varit väldigt uppskattade, så det är mycket möjligt att vi plötsligt sätter in någon sådan kväll på Råttis. Håll utkik på hemsidan och Facebook.

Medlemsbrev

Utkommer i pappersform en gång per år. De övriga skickas till era e-postadresser, som vi ber att ni meddelar Teaterboulages sekreterare Anna Lindström, anna.lindstrom@partel.fi. Till dem som inte har e-post, kommer vi naturligtvis att skicka medlemsbrev i pappersform.

I detta kuvert finns en blancofaktura för medlemsavgiften 2019. Fyll i dina/era uppgifter, tack. Vi tackar om du redan har betalat.

Väl mött på teatern!

Ingeborg Spiik
ordförande i styrelsen
www.teaterboulage.fi
ingeborg@spiik.net
050 411 5207

Medlemsavgiften är endast 10 € för vuxna och 5 € för barn under 12 år. Du blir medlem genom att betala in summan på vårt konto FI12 4055 8220 0155 63 (Aktia).  Till det kontot kan man också betala in en summa till Teaterboulages stipendiefond, som premierar aktiva teaterintresserade ungdomar.

Stipendiefonden         

Teaterboulages första stipendiat är musikern Anton Elmvik. Nya stipendiater är Emilia Lindström och Jonatan Rönnholm som premierades för sin storartade insats i Julkalendern 2018.

 

 


Doris – Flickan i läderrock: Urpremiär 28.6.2016!

Nu har vi inlett repetitionerna inför årets sommarpjäs ”Doris – Flickan i läderrock”. En pjäs med gråt och skratt, svartsjuka och förlåtelse, kryddad med tidstypiska kläder, frisyrer och musik från början av 1980-talet. En nyskriven pjäs av Skini Lindgård i regi av Riddo Ridberg. Urpremiär i danspaviljongen på Lillholmen i Pargas 28.6.2016.

Det var söndagen den 17.4.2016 som de flesta av alla de cirka 40 personer som skall vara med och förverkliga årets sommarpjäs samlades för första gången. Spänningen steg medan regissör Riddo hälsade alla välkomna och berättade om dagens program och när manus- och rollutdelningen sker. Det som många väntat på i flera veckor. Innan rollutdelningen presenterades hela produktionsteamet och de delgav sina visioner för hur bland annat scenografin och karaktärerna kommer se ut. Men sen var det dags. Alla fick det pinfärska manuset framför sig, rollerna delades ut och den första genomläsningen körde igång!

”Året är 1986. Doris är 21 år gammal och mamma till Daniel, fyra år. Pasi är pappa till barnet. Han har svårt att välja mellan Doris, deras barn och Sanna, sin sambo och chef. Doris vet inte heller riktigt vad hon vill göra av sitt liv. Hon lider av dåligt samvete för att hon måste lämna sitt barn hos morföräldrarna. Festande, jobb och lösa förhållanden dövar samvetet, men bara för stunden. The Blizzard är hennes andningshål, med medlemmarna i bandet kan hon vara sej själv.”

Rollen som Doris spelas av Mecki Ruokolahti. Hon medverkade första gången i en Teaterboulagepjäs år 2008 och sen dess har det blivit många produktioner, både på och bakom scenen. ”Hemsöborna” år 2009, ”Vill du slejkas?” år 2012 och revyn ”Det sjunde rondellseglet” 2015 är några av produktionerna hon medverkat i. I rollen som Pasi får vi se Tim Eriksson, som många känner igen från ”Det susar i säven” 2011, där han spelade Paddan. Eriksson har även medverkat i ”Populärmusik från Vittula” 2010, i farsen ”Sidu…en till” 2013 och ”Jukebox” 2014 och många fler.

”Doris – Flickan i läderrock” är en fristående tredje del i trilogin av pjäser placerade till olika årtionden. Trilogins två första delar ”Vill du slejkas?” 2012 och ”Jukebox” 2014 var placerade till 1960- respektive 70-talet. Båda pjäserna, också skrivna av Lindgård och regisserade av Ridberg, lockade en rekordstor publik till Lillholmen. Årets sommarpjäs är Lindgårds tredje helaftonspjäs hon skrivit för Teaterboulage, men hon har även under åren varit medförfattare till andra pjäser och revyer.

”Doris – Flickan i läderrock” är föreningens 20:nde sommarpjäs i föreningens 19-åriga historia. år 2017 fyller föreningen 20 år och jubileumsåret kommer att firas stort, men före det bjuder vi in er för att i sommar njuta av allt vad 1980-talet har att erbjuda.

Ida Ridberg
Producent


Senaste inlägg