Medlemsbrev juni 2022

Sommaren är här och med den sommarteatersäsongen! Inte så många varma dagar ännu men våra skådisar repeterar
flitigt ute vid Hembygdsmuséet trots det. Pjäsen, Roger och Julia – en komedi av Samuel Karlsson, fritt efter William Shakespeare har underrubriken ” Nånting gammalt, nånting nytt, Mycket Lånat, hälften bytt. Den är i grunden densamma som år 2021 men med en musikant och delvis annan rollbesättning. Liksom ifjol går det hela på vers och
det är något som fungerar verkligt bra och texterna är både roliga och beskrivande. Den utspelar sig i tidigt 1900-tal och är förstås förlagd till Pargas, med allt vad det för med sig. Läs mera på teaterboulage.fi och följ annonsering i dagstidningar.

Premiär tisdag den 28 juni och sista föreställningen den 17 juli, totalt 13 föreställningar men möjlighet till extra föreställningar vid behov. Biljettsläpp var den 31.5, så köp din biljett i tid så du inte blir utan (igen ☺ ) Biljettpris: 27 €, studerande 25 €. Kan köpas på www.netticket.fi, dessutom på Kelovee och stadshuset i Pargas, Finlands Skärgårdsbokning i Nagu och Luckan i Åbo. Publik per föreställning i år är 120 personer vilket är 50 % fler än
maxantalet i fjol.

Det behövs ”kaffetanter” eftersom vi såsom tidigare år ordnar servering så ni som brukar ställa upp; håll ögonen öppna för schema som kommer via Facebook och ”pluppa in” dej. Ansvarig denna sommar är Malena Lassus. För kommande produktioner och gästspel behöver vi dock nya ansvariga för Kaffetanterna så ta kontakt om du är intresserad och ställer dej till förfogande!

Raseborgs sommarteater visar i år All Shook Up och regissör är ”vår egen” Riddo Ridberg och på scen ser vi också två pargasbor. En gemensam buss kommer att ordnas till en av föreställningarna men datum och pris är ännu inte fastslaget då datum ju också bör passa våra egna skådisar. Resan är främst tänkt för våra medlemmar och sponsras till en del av föreningen men i mån av utrymme kan även andra delta, dock till icke-sponsrat pris. Mera info senare på vår hemsida. Medlemsbreven skickas numera endast via e-post men finns också att läsa på vår webbsida. Som bäst pågår en förfrågan om att bekräfta e-postadressen till Desky som är det system som kommer att användas för utskick. Ifall du inte har meddelat din e-postadress och önskar få info i framtiden så meddela till vår sekreterare: sekreterare(a)teaterboulage.fi.

Tidigare i vår aviserades en ordningsvaktskurs men den blev framskjuten till hösten. Många föreningar och evenemang behöver ordningsvakter vilka kan sörja för publikens säkerhet och dessa behöver gå kurs för att få officiellt ordningsvaktskort. Intresserade kan redan nu meddela till ordforande(a)teaterboulage.fi så tar vi kontakt när det blir aktuellt med kurs. Det går också bra att meddela intresse direkt till ÅUF; tove.salovaara8a)auf.fi

I höst blir det revy! Föreställningarna av den senaste revyn Erstans Pärla vårvintern 2020 blev ju lite färre än tänkt p.g.a. Covid-19 men nu hoppas vi på bättre tur. Skribenter är engagerade och regissör blir Riddo Ridberg. Upprop för intresserade kommer på sensommaren och både gamla garvade och nya förmågor är alla välkomna med. Kanske en
liten roll kan vara första steget på en ny karriär! Premiären för revyn är i slutet av oktober och revy brukar vara populärt både bland medverkande och publik så där har vi någonting att se fram emot när höstmörkret kommer.

Föreningen Teaterboulage yhdistys rf grundades år 1997 och i år firar vi 25-årsjubileum. Efter en paus på några år blir det en medlemsfest lördagen den 5 november så boka datumet i era kalendrar! En arbetsgrupp planerar jubileumet redan nu men först på hösten kommer officiell inbjudan.

Vårt samarbete med Pargas hembygdsförening fortsätter även efter sommarens teaterföreställningar. Från hembygdsföreningens sida kom ett initiativ om att ordna någon form av program i husen vid muséet inför julen. Arbetsnamnet är Sagolik Jul och riktar sig främst till barn men naturligtvis är alla välkomna. Det blir någon form av sagoberättande och interiörerna i husen blir anpassade till de olika berättelserna med jultema från kända
sagoböcker. Programmet ska göras parallellt på båda språken så intresserade berättare och personer som kan hjälpa med guidning från hus till hus behövs. Kontakta ordforande(a)teaterboulage.fi om du är intresserad.

Föreningen har ett antal olika arbetsgrupper så om du är intresserad av att aktivera dig i föreningens verksamhet på något sätt är du välkommen med. Det finns många uppgifter utöver att stå på scen i en teaterförening.
Medlemsavgiften för år 2022 är 15 € för vuxna och 10 € för barn under 12 år. Du blir medlem genom att betala in summan på vårt konto FI12 4055 8220 0155 63 (Aktia). Till samma konto kan man också betala in en summa till Teaterboulages stipendiefond, som premierar aktiva teaterintresserade ungdomar. Senaste stipendium utdelades efter
RiddoShow till en person ”bakom scen”: Odwar Bäcklund som i flera produktioner redan skött ljud och ljus under föreställningarna. Grattis!

Som avslutning vill jag passa på att tacka alla medverkande både på och bakom scen för RiddoShow som visade vilken förmåga vi har i Riddo och som lyckades locka ut publiken igen efter all nedstängning i kulturbranschen.

John Lassus
styrelseordförande
ordforande(a)teaterboulage.fi

Gilla oss på Facebook och följ oss på Instagram så får du den senaste informationen.